THE ULTIMATE KOKO-MOJO CHRISTMAS PARTY - VARIOUS ARTISTS

Ook bij Broken Silence moeten ze gedacht hebben dat het weinig kwaad zou kunnen, als ze de muziekliefhebber in dit onzalige jaar 2020 zouden verrassen met een knaller van een Kerstplaat. Want, laten we eerlijk zijn: dat is echt wel wat deze Koko-Mojo CD geworden is: 28 ronduit geweldige tracks uit de blues en de Rhythm ’n’ Blues, die samen voor ruim 72 minuten muzikaal kerstvertier van ontstellend hoog niveau zorgen en die, net zoals dat het geval is met de Doo Wop en de Hillbilly-volumes, waarover we het al eerder in deze kolommen hadden, dat ook mensen, die niet reeds lang met kerstplaten bezig zijn, daar een interesse kunnen gaan voor ontwikkelen.

Als de blanke hillbilly’s en de zwarte doo woppers heuse kerstplaten opnamen, dan blijkt dat net zo goed het geval geweest te zijn voor de mensen, die we tot op vandaag in blues en R ’n’ B situeren en voor deze compilatie werd, eens te meer, een beroep gedaan op Little Victor Mac, een kerel die zowel DJ als muzikant is en die vooral een immense collectie oude plaatjes moet hebben, waaruit hij in geen tijd -alhoewel, hier is wel degelijk erg hard aan gewerkt- de fraaiste compilaties kan distilleren.

Voor dit nieuwe volume werden, zoals dat bijna steeds het geval is, de heel bekende namen gecombineerd met dingen, die een stuk minder voordehandliggend zijn, al blijven de Merry Christmassen en de kissende Santa Claus’en ook hier de boventoon voeren. Bij de grote namen vinden we gekende stuff als Huey “Piano Sm-ith & The Clowns met hun “White Christmas Blues”, The Platters met “Jingle Bell Rock”, Freddy King met “Christmas Tears”, Lightnin’ Hopkins met “Happy New Year” en Little Jimmy Thomas met “Deck the Halls (Fa La La La La)”. Ook erg bekend, maar minder verwacht op een compilatie als deze zijn dan weer Django Reinhardt & Michel Warlop en hun geweldige “Christmas Swing” en de Franse Chaussettes Noires met hun “Twist du Père Noël”.

Om de lijst nog even te overlopen, zonder volledig te willen zijn: ook Ron Holden is er bij. Die kennen we vooral van zijn “My Babe”, maar hier doet hij ”Who Says There Ain’t No Santa Claus”, terwijl Gary Walker met “Santa’s Got a Brand New Bag” James Brown eer bewijst. Helemaal voor de echte freak zijn er namen als Oscar Mc Lollie & his Honey Jumpers, The Youngsters, Lee Jackson, Lee Rogers, Jimmy Charles, Dee Dee Ford en Washboard Pete, om slechts die te vermelden.

Optelsom van dit alles is een ronduit formidabele kerstplaat, waarmee je menig feestje de juiste dansrichting kunt uit sturen en dat inzake kwaliteit mijlenver uitsteekt boven drie kwart van wat tegenwoordig, Kerst of niet, op de wereld losgelaten wordt. Gevonden vreten voor liefhebbers als ondergetekende, maar net zo goed heerlijk spul voor wie nog maar net om het hoekje van de kerststal komt piepen.

(Dani Heyvaert)

Tracklist
1. Oscar McLollie And His 'Honey Jumpers' - Dig That Crazy Santa Claus
2. Youngsters, The - Christmas In Jail
3. Lee Jackson And The Cadillac Baby Specials - Christmas Song
4. Rogers, Lee - You Won't Have to Wait Till Xmas
5. Huey Piano Smith And The Clowns - White Christmas Blues
6. Charles, Jimmy - I Saw Mommy Kissing Santa Claus
7. Ford, Dee Dee - Good-Morning Blues
8. Washboard Pete - Christmas Blues
9. Warlop, Michel - Christmas Swing
10. Butler, Jimmy - Trim Your Tree
11. Marvin And Johnny - It's Christmas Time
12. Jim Backus With Daws Butler - I Was A Teenage Reindeer
13. Les Chaussettes Noires - Le Twist De Pere Noel
14. Little Bobby Rey - Rockin' J-Bells
15. Detroit Junior - This Time Last Christmas
16. Little Jimmy Thomas - Deck The Halls
17. Debbie & The Darnels - Santa, Teach Me To Dance
18. Ray Agee - Merry Christmas My Love
19. Platters, The - Jingle Bell Rock
20. Lon Chaney - Monster Holiday
21. Holden, Ron - Who Says There Ain't No Santa Claus
22. King, Freddie - Christmas Tears
23. Anthony, Mark - Mamas Twistin With Santa Claus
24. Hopkins, Lightnin' - Happy New Year
25. Moore, Phil - Chinchy Old Scrooge
26. Kay Martin & Her Bodyguards - I Know What You Want For Christmas
27. Turner, Titus - Christmas Morning
28. Walker, Gary - Santas Got A Brand New Bag

Artiest info
Website  
 

Label: Koko-Mojo Records / Rockstar Records